KURSUS BURUNG WALIT

KAMI MENGADAKAN KURSUS/SEMINAR DAN MEMBINA RUMAH SARANG BURUNG WALIT DENGAN KOS MENGIKUT KEMAMPUAN ANDA. KURSUS AKAN MENJELASKAN MENGENALI BURUNG WALIT , SIFAT,HABITAT, POTENSI, MASALAH, KOS MEMBINA BANGUNAN,PERALATAN, PENGUDARAAN,SISTEM AUDIO, LAWATAN KE RUMAH CONTOH BURUNG WALIT ,BANTUAN KEWANGAN(BANK) DAN KAEDAH PEMASARAN. SYARIKAT JUGA MENYEDIAKAN PAKEJ LAWATAN UNTUK INDUSTRI WALIT DI VIETNAM,INDONESIA, SERAWAK DAN DALAM NEGERI..BERMINAT? DAFTAR SEGERA..MAKLUMAT LANJUT SILA HUBUNGI En. Salahuddin Al Ayubi @ Norman (013-4889689)

Sabtu, 12 Februari 2011

RUMAH BURUNG WALIT

Alhamdulillah...hari ini saya mula berjinak-jinak dengan perniagaan baharu...iaitu sebagai bakal perunding, penternak , dan mungkin suatu masa nanti sebagai pengeluar/penjual produk sarang burung walit...InsyaAllah. Saya bersama En.Salahuddin Al Ayubi pakar mengenai burung walit telah melakukan lawatan ke Beseri, Kuala Perlis dan Sanglang untuk membuat ujian kesediaan burung walit untuk turun bersarang di kawasan berkenaan. Peralatan yang di bawa adalah set Amplifier & speaker untuk menarik burung-burung walit untuk turun ke bawah. Di suatu kawasan kat beseri ..isshh.ishhh..belum pasang dah nampak ada berlegar-legar di udara...memang sesuai tempat nih...
Kos nak buat? ...ada yang mahal..buat bangunan saja cecah RM1 juta pun ada.(macam gambar sebelah). Nak yang murah pun ada...bagi saya, kalau nak buat rumah walit kenalah tambahlah ilmu sikit...dengar nasihat mereka yang pakar..kot-kot pelaburan sampai RM300k tapi burung tak massshukkk...penin..Tak berapa cukup kos buat kecik-kecik aje..rm20k~rm50k pun ok...Tengok rumah burung di bawah nih...sebulan boleh 2 kilo...oklah...dapatlah l/kurang RM6000.00. Rumah tu bekas bengkel kereta..dijadikan rumah burung..Ape pening-pening nak buat tunggu rm200k. Yang penting adalah sistem pengudaraan...sound system..ni yang konsultant kena buat..kalau bunyi macam burung layang-layang / parau aje/ suara walit pondan ,atau hanya bunyi suara walit jantan , jadi macamana menarik minat burung walit nak masuk..kot yang masuk burung lain...hantu ka..jadi , kepada yang berminat nak buat rumah burung walit kenalah belajar , kenalah set suhu dalaman yang sesuai , ruangan membuat sarang semuanya perlu diambil kira atau hadiri seminar yang akan kami anjurkan, kami panggil konsultant mai sini..tak payah pi KL/Melaka...buat di Perlis aje..jimat sikit kos.
..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan